Ekspresowe ciasto drożdżowe

4.49 (150 ocen)

Niezwykle szybki drożdżowiec, który różni się sposobem przygotowania od tego klasycznego.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    4 jajka
    szklanka oleju
    szczypta soli
    100 g drożdży
    3/4 buteleczki olejku cytrynowego
    szklanka mleka
    szklanka cukru
    + śliwki lub inne owoce


    Kruszonka:
    100 g mąki
    100 g cukru
    100 g margaryny



Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ekspresowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do sporej miski przesiewamy 2 szklanki mąki a następnie wsypujemy pokruszone drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem cytrynowym po czym wlewamy je do mleka. Na wierzch wsypujemy pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Ciasto wykładamy warstwami i nie mieszamy go ani nie zagniatamy jak standardowego drożdżowca. Zostawiamy je na ok. 40 minut ,aż do wypłynięcia drożdży na wierzch.
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
  • 3. Po 40 minutach dolewamy szklankę oleju i mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto na blachę, układamy śliwki i ścieramy kruszonkę. Pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować