Ekspresowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do sporej miski przesiewamy 2 szklanki mąki a następnie wsypujemy pokruszone drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem cytrynowym po czym wlewamy je do mleka. Na wierzch wsypujemy pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Ciasto wykładamy warstwami i nie mieszamy go ani nie zagniatamy jak standardowego drożdżowca. Zostawiamy je na ok. 40 minut ,aż do wypłynięcia drożdży na wierzch.
2.Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
3.Po 40 minutach dolewamy szklankę oleju i mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto na blachę, układamy śliwki i ścieramy kruszonkę. Pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach C.
Komentarze