Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.
Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.
Na koniec wlewam sok z cytryny.
Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej,
delikatnie mieszam.
Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC
przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Studzę i następnie robię polewę.
Polewa:
Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.
Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao
i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.
Lekko studzę.
Kolejno przygotowuję masę serową.
Białka oddzielam od żółtek.
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.
Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.
Wykończenie:
Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.
Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.
Na to wylewam 3/4 masy serowej.
Przykrywam drugą częścią biszkopta.
Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.
Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.
Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.
Najlepiej na całą noc.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze