SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

4.5 (158 ocen)

Sernik uwielbiam w każdej postaci :)

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    otarta skórka z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny

    POLEWA
    150 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    2-3 łyżek wrzątku

    MASA SEROWA
    1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik przekładany biszkoptem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodaję cukier, dalej ubijając.
    Dodaję stopniowo żółtka, ubijam dalej.
    Na koniec wlewam sok z cytryny.
    Mąkę razem ze skórką z cytryny wsypuję do masy jajecznej,
    delikatnie mieszam.
    Piekę w formie o wymiarach 36×23 cm w temperaturze 180ºC
    przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Studzę i następnie robię polewę.

    Polewa:
    Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier puder.
    Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdejmuję z ognia, dosypuję kakao
    i mieszam aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek.
    Lekko studzę.
    Kolejno przygotowuję masę serową.

    Białka oddzielam od żółtek.
    Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę.
    Dodaję twaróg, łyżka po łyżce, miksując.
    Następnie dodaję kremówkę i budyń. Całość miksuję.
    Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszam z pianą z białek.

    Wykończenie:
    Biszkopt przekrawam wzdłuż na pół.
    Połowę polewy czekoladowej wylewam na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki.
    Na to wylewam 3/4 masy serowej.
    Przykrywam drugą częścią biszkopta.
    Polewam pozostałą polewą czekoladową i resztą masy serowej.
    Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 60 minut.
    Po ostudzeniu, wkładam do lodówki.
    Najlepiej na całą noc.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować