Sernik biszkoptowy przekładany polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy mikserem. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w temp 160ºC, aż do uzyskania ciemno złotej barwy. Zimny biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwie równe części.
2.Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania polewy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.
3.Przygotowanie warstwy serowej:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie do tego samego naczynia dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy.
4.Jedną połówkę biszkoptu umieszczamy w formie. Smarujemy równomiernie biszkopt, wykorzystując mniej więcej 1/3 polewy. Następnie wykładamy połowę masy serowej (można po prostu wylać, bo masa będzie dość rzadka). Czynność powtarzamy z taką samą kolejnością: biszkopt, polewa, masa serowa.
5.Całość wstawiamy do piekarnika i trzymamy przez 45-50 minut w temp. 160ºC. Po upieczeniu, wierzch zdobimy polewą.
Komentarze