Sernik Pina Colada

0 (0 ocen)

Cudowne, egzotyczne połączenie ananasów i kokosa. Obłędnie pyszny sernik...

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm:

    SPÓD:

    1 szklanka* mąki
    pół kostki schłodzonej margaryny
    1/3 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wiórków kokosowych

    MASA SEROWA:

    500 g twarogu trzykrotnie mielonego
    250 ml mleczka kokosowego
    4 jajka
    1 torebka budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    WIERZCH:

    5-6 plastrów ananasa z puszki
    1 galaretka ananasowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.. Dodać cukier, żółtko i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać wszystkie składniki, na końcu dodać wiórki kokosowe i zagnieść ciasto.
    Ciastem wylepić dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przyrządzenia masy serowej.
  • 2. MASA SEROWA:
    Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać twaróg i mleczko kokosowe, zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku i olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę wymieszać delikatnie z masą serową. Masę wylać do tortownicy wylepionej wcześniej ciastem.
    Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wystudzić.
  • 3. WIERZCH:
    Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
    Na wystudzonym serniku poukładać odsączone z syropu plastry ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować