Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.. Dodać cukier, żółtko i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać wszystkie składniki, na końcu dodać wiórki kokosowe i zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przyrządzenia masy serowej.
2.MASA SEROWA:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać twaróg i mleczko kokosowe, zmiksować. Następnie dodać budyń w proszku i olej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę wymieszać delikatnie z masą serową. Masę wylać do tortownicy wylepionej wcześniej ciastem.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wystudzić.
3.WIERZCH:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzonym serniku poukładać odsączone z syropu plastry ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze