Mojego pomysłu ciasto bez pieczenia :-) ananasowo - kokosowe z nutką likieru pina colada :-)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ok. 300g herbatników jasnych
- 1 puszka masy krówkowej
- ok.200 g małych okrągłych biszkoptów + likier pina colada do nasączenia
- wiórki kokosowe do posypania
MASA BUDYNIOWA ANANASOWA:
- 1 puszka ananasów
- syrop z ananasów + woda w takiej samej ilości ile było syropu
- 2 budynie śmietankowe
- 1 czubata łyżka cukru (można dać więcej lub pominąć)
- 1 kieliszek likieru pina colada
- 125g margaryny
1.1. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masą krówkową. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
2.MASA BUDYNIOWA ANANASOWA: syrop zagotować. W wodzie roztrzepać budynie i cukier. Wylać do gotującego się syropu. Stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z dodatkiem zimnego budyniu. Dodać likier i wymieszać. Plastry ananasa pokroić w małe kawałki i wymieszać z masą.
3.Masę budyniową wyłożyć na herbatnikach. Wyrównać. Biszkopty maczać w likierze i układać jeden obok drugiego na masie.
4.MASA ŚMIETANOWA KOKOSOWA: żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać zimną żelatynę. Wymieszać z kokosem. Wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić.
Komentarze