PINA COLADA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mojego pomysłu ciasto bez pieczenia :-) ananasowo - kokosowe z nutką likieru pina colada :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 300g herbatników jasnych
    - 1 puszka masy krówkowej
    - ok.200 g małych okrągłych biszkoptów + likier pina colada do nasączenia
    - wiórki kokosowe do posypania

    MASA BUDYNIOWA ANANASOWA:
    - 1 puszka ananasów
    - syrop z ananasów + woda w takiej samej ilości ile było syropu
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 czubata łyżka cukru (można dać więcej lub pominąć)
    - 1 kieliszek likieru pina colada
    - 125g margaryny

    MASA ŚMIETANOWA KOKOSOWA:
    - 330 ml śmietany 30 %
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
    - 1 szkl wiórków kokosowych

    * moja szklanka miała 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pina colada 1. 1. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masą krówkową. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
  • pina colada 2. MASA BUDYNIOWA ANANASOWA: syrop zagotować. W wodzie roztrzepać budynie i cukier. Wylać do gotującego się syropu. Stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z dodatkiem zimnego budyniu. Dodać likier i wymieszać. Plastry ananasa pokroić w małe kawałki i wymieszać z masą.
  • pina colada 3. Masę budyniową wyłożyć na herbatnikach. Wyrównać. Biszkopty maczać w likierze i układać jeden obok drugiego na masie.
  • pina colada 4. MASA ŚMIETANOWA KOKOSOWA: żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać zimną żelatynę. Wymieszać z kokosem. Wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować