sernik pina colada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 26 cm
    Składniki:
    na biszkopt;

    2 jajka
    1/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    2 łyżki oleju rzepakowego
    na masę serową:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    szklanka cukru
    100 ml oleju rzepakowego
    1 szklanka drobnych wiórek kokosowych
    3/4 szklanki mleczka kokosowego
    40 g mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    słoiczek dżemu ananasowego
    2 łyżki płatków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Alkohole

Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.
  • masa serowa 2. W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wiórki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony biszkopt (nie należy go studzić) i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
  • dżem 3.
    Wierzch sernika posmarować dżemem ananasowym i ozdobić płatkami kokosa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Olej Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować