Sernik mojego pomysłu pieczony na kruchym cieście. Warstwa serowo- kokosowa, dzięki dodaniu śmietanki kokosowej, jest bardzo delikatna, kremowa, wilgotna, pyszna. Polewa ananasowa na wierzchu sernika przygotowana jest na wzór curdu.
Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch mąką równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Piec ok. 20 minut w 180°C.
2.Warstwa serowa:
Do miski włożyć mielony biały ser, całą puszkę (400 g) śmietanki kokosowej, cukier, mąkę ziemniaczaną, całe jajka i roztopione i ostudzone masło. Wszystko razem krótko zmiksować do osiągnięcia jednolitej masy. Wylać na podpieczony spód. Piec ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. W razie potrzeby, żeby wierzch nie był zbyt brązowy, pod koniec pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
3.Polewa ananasowa:
Ananasy (ok. 7 plastrów) zmiksować blenderem, dolać sok z ananasów do łącznej ilości 500 ml. Dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Jajka, żółtka i mąkę krótko zmiksować. Wlać, cały czas przy tym mieszając, do zestawionego z ognia puree z ananasów. Z powrotem postawić na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Wyłączyć gaz, dodać masło, rozpuścić cały czas mieszając. Gorącą polewę ananasową wylać na upieczony i ostudzony sernik. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej kroić nożem zmoczonym w gorącej wodzie.
Komentarze