Sernik orzechowy

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Mój ulubiony, stworzony przeze mnie, wypieszczony i niestety ... zjedzony.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na spód:

    100 g masła
    200 g herbatników maślanych
    80 g cukru trzcinowego
    1 czubata łyżka kakao

    Składniki na masę serową:

    1 kg twarogu półtłustego
    100 g orzechów włoskich
    100 g masła
    200 g cukru
    1 budyń śmietankowy ( proszek )
    2 łyżki likieru Amaretto
    5 jajek

    Składniki na polewę:

    100 g masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Masło roztapiamy na patelni, studzimy. Herbatniki wrzucamy do blendera, miksujemy kilka sekund.
    Do herbatników wsypujemy cukier, kakao, wlewamy masło i mieszamy. Powinna nam wyjść kruszonka.
    Spód tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wysypujemy naszą kruszonkę i mocno ją ugniatamy.
    Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie masy serowej:
    Twaróg dwukrotnie mielimy. Orzechy miksujemy w blenderze ( dość drobno ). Masło roztapiamy na patelni i studzimy.
    Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wlewamy masło, likier i wsypujemy budyń. Na koniec wsypujemy orzechy. Gdy wszystkie składniki nam się dokładnie połączą, wyłączamy mikser i przelewamy masę serową na podpieczony spód.
    Wyrównujemy wierzch i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 60 - 65 minut ( do suchego patyczka ). Temperatura piekarnika: 180 stopni.
    Gdy sernik jest już upieczony, zostawiamy go jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy piekarnik i niech ciasto nam spokojnie stygnie przez kolejne 10 minut. Dopiero po tym czasie wyciągam ciasto, nożem delikatnie odcinam brzegi ciasta od blaszki i zdejmuję obręcz, pozwalając sernikowi oddychać.
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy do niego kakao i cukier, cały czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy wodę. Mieszamy cały czas bardzo dokładnie.
    Tak przygotowaną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Możemy posypać kawałkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować