Sernik orzechowy

  • wyświetlono: 1445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Mój ulubiony, stworzony przeze mnie, wypieszczony i niestety ... zjedzony.

  • 120min

Składniki

Składniki na spód:

100 g masła
200 g herbatników maślanych
80 g cukru trzcinowego
1 czubata łyżka kakao

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego
100 g orzechów włoskich
100 g masła
200 g cukru
1 budyń śmietankowy ( proszek )
2 łyżki likieru Amaretto
5 jajek

Składniki na polewę:

100 g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik orzechowy

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Masło roztapiamy na patelni, studzimy. Herbatniki wrzucamy do blendera, miksujemy kilka sekund.
    Do herbatników wsypujemy cukier, kakao, wlewamy masło i mieszamy. Powinna nam wyjść kruszonka.
    Spód tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wysypujemy naszą kruszonkę i mocno ją ugniatamy.
    Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie masy serowej:
    Twaróg dwukrotnie mielimy. Orzechy miksujemy w blenderze ( dość drobno ). Masło roztapiamy na patelni i studzimy.
    Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wlewamy masło, likier i wsypujemy budyń. Na koniec wsypujemy orzechy. Gdy wszystkie składniki nam się dokładnie połączą, wyłączamy mikser i przelewamy masę serową na podpieczony spód.
    Wyrównujemy wierzch i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 60 - 65 minut ( do suchego patyczka ). Temperatura piekarnika: 180 stopni.
    Gdy sernik jest już upieczony, zostawiamy go jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy piekarnik i niech ciasto nam spokojnie stygnie przez kolejne 10 minut. Dopiero po tym czasie wyciągam ciasto, nożem delikatnie odcinam brzegi ciasta od blaszki i zdejmuję obręcz, pozwalając sernikowi oddychać.
  • 3. Przygotowanie polewy:
    Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy do niego kakao i cukier, cały czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy wodę. Mieszamy cały czas bardzo dokładnie.
    Tak przygotowaną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Możemy posypać kawałkami orzechów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylasernik

Komentarze

Podobne przepisy

Delikatny sernik na orzechowym spodzie z orzechową bezą

Dodane przez: dorota w

Sernik z bezą orzechową

Delikatny sernik na orzechowym...

image-2777vpa

Dodane przez: Kasia_S

Sernik orzechowy

obłędny w smaku

sernik z masą orzechową

Dodane przez: majka190382

SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ

Przepis na sernik, który nigdy...

sernik z kulkami orzechowymi

Dodane przez: mariosylwia

Sernik z kulkami orzechowymi

Przepis na ten pyszny sernik pochodzi...

Sernik orzechowy

Dodane przez: Melasa97

Sernik orzechowy

Ten wyjątkowy sernik jest puszysty,...

Sernik z orzechową masą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik z masą orzechową

Sernik w orzechowym biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE