Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z nutą meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron tak, żeby był al dente. Po ugotowaniu odstawiamy by się przestudził. W tym czasie na sporej patelni podsmażamy mięso mielone dodając do niego wszystkie przyprawy (chili con carne, papryka słodka, sól, pieprz) i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy dalej mięsko, aż będzie całkowicie gotowe do spożycia.
2.W rondelku przygotowujemy sos serowy oraz ścieramy ser na tarce jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy.
3.Naczynie żaroodporne lub zwykłą brytfankę (jak do pieczenia ciast) smarujemy odrobiną masła. Makaron dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Pierwszą część układamy na spodzie naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy równomiernie podsmażone wcześniej mięso mielone i przekładamy je kolejną warstwą makaronu. Następnie całość polewamy sosem serowym i posypujemy tartym serem. Tarty ser możemy posypać po wierzchu papryką słodką.
4.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż zrobi nam się ładna, rumiana skorupka. Smacznego !
Komentarze