Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z nutą meksyku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciekawy pomysł na obiad. Ta zapiekanka zawsze się udaje!

  • 50 min

Składniki:

  • * 250 g makaronu świderki
    * ok. 500 g mięsa mielonego
    * 6 łyżek ketchupu (najlepiej pikantnego)
    * 2 opakowania sosów serowych
    * 150 g startego sera żółtego
    * 3 łyżki przyprawy do Chili con carne
    * pieprz
    * sól
    * mielona papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z nutą meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron tak, żeby był al dente. Po ugotowaniu odstawiamy by się przestudził. W tym czasie na sporej patelni podsmażamy mięso mielone dodając do niego wszystkie przyprawy (chili con carne, papryka słodka, sól, pieprz) i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy dalej mięsko, aż będzie całkowicie gotowe do spożycia.
  • 2. W rondelku przygotowujemy sos serowy oraz ścieramy ser na tarce jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy.
  • 3. Naczynie żaroodporne lub zwykłą brytfankę (jak do pieczenia ciast) smarujemy odrobiną masła. Makaron dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Pierwszą część układamy na spodzie naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy równomiernie podsmażone wcześniej mięso mielone i przekładamy je kolejną warstwą makaronu. Następnie całość polewamy sosem serowym i posypujemy tartym serem. Tarty ser możemy posypać po wierzchu papryką słodką.
  • Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika. 4. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż zrobi nam się ładna, rumiana skorupka. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować