Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

  • wyświetlono: 2558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na biszkopcikach, z trzeba różnymi smakowo i kolorowo warstwami. Po kolei: waniliowa, czekoladowa i truskawkowa. Każda z nich oparta na serku homogenizowanym.

akrobatka22
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Warstwa waniliowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny

Warstwa czekoladowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki naturalnego kakao
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny

Warstwa truskawkowa:
3/4 szkl gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio

Dodatkowo:
12 sztuk biszkopcików
1 galaretka truskawkowa
300 ml gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

  • 1. Na początku przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia (tylko dno). Poukładać na spodzie formy okrągłe biszkopciki. Luki wypełnić łamiąc kilka biszkopcików na mniejsze części.
  • 2. Warstwa waniliowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać. Gdy napęcznieje podgrzać ją na małym ogniu lub chwilkę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia (ale nie zagotowania! Żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder i serek waniliowy. Na koniec do masy wlać letnią żelatynę (warto ją najpierw zahartować 1-2 łyżeczkami waniliowej masy), szybciutko zmiksować.

    Tak przygotowaną pierwszą waniliową warstwę naszego serniczka wyłożyć na biszkopciki w tortownicy, wyrównać szpatułką i schować do lodówki. Masa szybko tężeje, więc od razu można zabrać się za przygotowywanie kolejnej warstwy- tym razem czekoladowej.
  • 3. Warstwa czekoladowa: Przygotować ją w taki sam sposób jak warstwę waniliową dodając jedynie do ubitej śmietany 2 łyżeczki naturalnego kakao. Reszta bez zmian :). Ciemną masę wyłożyć na jasną waniliową w tortownicy, wyrównać i z powrotem schować formę do lodówki.
  • 4. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Po wystudzeniu wstawić do lodówki w celu szybszego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder, serek waniliowy oraz wlewając tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę. Całość krótko zmiksować do połączenia. Truskawkową masę wyłożyć na warstwę czekoladową. Sernik po raz kolejny wstawić do lodówki do stężenia
  • 5. Dodatkową truskawkową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Po ostudzeniu, gdy zacznie tężeć, wylać ją na stężałą warstwę truskawkową. Całość po raz ostatni schłodzić w lodówce (najlepiej 3-4 godzinki). Po tym czasie podawać. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym

Piękne ciasto, idealne na przyjęcia....

Sernik na zimno z truskawkami.

Dodane przez: zielony liść

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami i...

Sernik na zimno z oreo

Dodane przez: czarrna

Sernik na zimno z oreo

Kokosowy sernik na zimno z ciasteczkami...

"Niebiański" sernik na zimno z borówkami

Dodane przez: Ola1984

"Niebiański" sernik na zimno z borówkami

Efektownie wygląda i pysznie smakuje....

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: rena123

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Pyszny i dekoracyjny sernik na...

Sernik na zimno z oczkiem

Dodane przez: danusia19671

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik na zimno, prosty i pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE