350 g półtłustego twarogu
1 duża śmietana 12% ( 400 g )
cukier do smaku
1 galaretka agrestowa
2/3 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka cytrynowa
350 g borówki amerykańskiej
500 ml gorącej przegotowanej wody
Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
2.Borówki umyć, osuszyć. Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.
Komentarze