Sernik na zimno śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.150 gram cukru i cukier waniliowy ubić z 5 jajkami. Powoli dosypywać makę, dalej ubijajać, Piec ok.30 min. w temp. 160 stopni. Żlatynę namoczyć w kilku lyżkach zimnej wody. 175 gram cukru, 3 zóltka wymieszać i podgrzać z 150 ml. mleka ( nie gotować). Do goracej masy mlecznej dodac napeczniala i pozniej podgrzana i rozpuszczona żelatyne, dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 30 min. Śmietanę ubić, dodać do niej serek homog. i wymieszać. Nastepnie do masy serowej dodać mase mleczną, wymieszać delikatnie w Mase serowa wylozyc na dolny biszkopt (ktory wkladamy do tortownicy i zamykamy obrecz). Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodowki (najlepiej jest go przygotowac dzien wcześniej .. Przed podaniem udekorowac pozostala masa serowa i posypac cukrem pudrem. Zeby smietana sie dobrze ubila wstawiam naczynie w ktorej ja ubijam na pol godziny do lodowki a widelczyki z miksera wkladam do zamrażalnika. No i oczywiście smietana tez musi byc zimna:)
Komentarze