Sernik na zimno śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszym deserem w upalne dni jest sernik na zimno , może być śmietankowy , ale i z owocami. Ten jest śmietankowy z rodzynkami .

  • 60 min

Składniki:

  • Skłaniki na biszkopt: - 150 gram cukru
    • 1 cukier waniliowy#5 jajek
    • 150 gram maki pszennej ,
    • Skladniki na nadzienie:
    • 2 male paczki zelatyny 9g. (kazda na 500 ml.)
    • 175 gram cukru
    • 3 zoltka
    • 150 ml. mleka
    • 600 ml. slodkiej smietanki
    • 350 gram serka homog.

    • Dodatkowo:
    • 2 lyzki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150 gram cukru i cukier waniliowy ubić z 5 jajkami. Powoli dosypywać makę, dalej ubijajać, Piec ok.30 min. w temp. 160 stopni. Żlatynę namoczyć w kilku lyżkach zimnej wody. 175 gram cukru, 3 zóltka wymieszać i podgrzać z 150 ml. mleka ( nie gotować). Do goracej masy mlecznej dodac napeczniala i pozniej podgrzana i rozpuszczona żelatyne, dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 30 min. Śmietanę ubić, dodać do niej serek homog. i wymieszać. Nastepnie do masy serowej dodać mase mleczną, wymieszać delikatnie w Mase serowa wylozyc na dolny biszkopt (ktory wkladamy do tortownicy i zamykamy obrecz). Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodowki (najlepiej jest go przygotowac dzien wcześniej .. Przed podaniem udekorowac pozostala masa serowa i posypac cukrem pudrem. Zeby smietana sie dobrze ubila wstawiam naczynie w ktorej ja ubijam na pol godziny do lodowki a widelczyki z miksera wkladam do zamrażalnika. No i oczywiście smietana tez musi byc zimna:)

Porady

Zamiast biszkopta mogą być biszkopty .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować