Sernik na zimno lekki jak puch

4.5 (193 ocen)

Delikatny, puszysty i leciutki! Po prostu idealny sernik na zimno z borówkami.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    4 łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    szczypta proszku do pieczenia

    Warstwa serowa:
    600 ml śmietany 36%
    400 g borówek
    400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego)
    50 g startej białej czekolady
    1/2 szklanki gorącej wody
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno lekki jak puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pieczemy spód ciasta. Białka ubijamy, dodając do nich stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkiem do pieczenia, a następie wsypujemy do ubitych białek. Dodajemy żółtka i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 190 stopni C.
  • 2. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek i startą czekoladę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy wystygnie dodajemy ją do masy. Połowę borówek dodajemy do masy i całość dokładnie ale jednocześnie delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe borówki podgrzewamy na patelni tak aby puściły sok. Można je posłodzić, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem sernik polewamy sosem borówkowym. Sernik przygotowałam w zwykłej brytfance, ale lepiej zrobić go w tortownicy, gdyż wtedy łatwiej będzie go przekładać na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować