Szybki, lekki i pyszny sernik na zimno o smaku jagodowym, posypany czekoladą. Idealny deser na upalne dni !
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
I Warstwa:
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
250 g twarogu
1 opakowanie jogurtu greckiego o smaku borówkowym
1-2 łyżeczki ksylitolu (można dać więcej jeśli masa będzie mało słodka)
II Warstwa:
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
300 ml gęstego jogurtu
ok. 150 g świeżych malin i truskawek
1 łyżka ksylitolu (zależy od tego jak słodkie są owoce)
Herbatniki pełnoziarniste lub zwykłe
Sernik na zimno bez pieczenia - dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I warstwa
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.
2. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem.
3. Następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając. Formę ( ja użyłam małej tortownicy) wykładamy pokruszonymi herbatnikami.
4. Na wierzch wylewamy I warstwę.
5. Wkładamy do lodówki. Jak masa zacznie tężeć przygotowujemy drugą warstwę.
II warstwa
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.
2. Jogurt miksujemy z cukrem i owocami.
3. Następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając.
4. Wylewamy na I warstwę.
5. Całość udekorowałam posiekanymi orzechami i wiórkami gorzkiej czekolady.
6. Ciasto wkładamy do lodówki .
Komentarze