Sernik na spodzie brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja rodzina uwielbia ciasta sernikowe a zwłaszcza mój mąż. Ciasto jest proste w wykonaniu a po upieczeniu bardzo puszyste. Brzoskwinie dodane do sernika dodatkowo podkreślają smak ciasta.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 duża puszka brzoskwiń w syropie
    2 łyżki bułki tartej
    Masa serowa:
    75 dag sera
    3/4 kostki masła
    3/4 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    7 żółtek
    1 budyń waniliowy
    zapach arakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na spodzie brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
    Masa serowa: masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę, dodać ser - dokładnie wymieszać. Następnie dodać budyń, olejek - wymieszać. 7 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 40x24 cm dobrze natłuścić, wysypać tartą bułką, wyłożyć ciastem, posypać warstwą bułki tartej i rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i odsączone z nadmiaru syropu na sitku. Następnie wylać masę serową. Piec w temp.180 stopni 1 godzinę. Po wystudzeniu posypać grubo cukrem pudrem lub mielonymi orzechami laskowymi.

Porady

Do sera można dodać rodzynki. Wierzch sernika można udekorować posypką czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować