Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już tak namieszałam w tym serniku , że więcej nie ma potrzeby:) Wyszło pysznie , kolorowo ... , podobno lekko i zdrowo:) i niech tak będzie , do tego duża blacha starcza na sporą liczbę gości , a dostępne , sezonowe składniki , to też duży plus .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    10 dag. masła
    2 łyżki kakao
    3 żółtak
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg. twarogu trzykrotnie mielonego
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    3 białka
    4 jajka
    Masa jabłkowa:
    1 kg. jabłek - u mnie antonówki
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka aronii
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe
    3 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 38 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią 1. Składniki ciasta zarabiam palcami , powstałą kruszonkę wysypuję na blaszkę , dociskam palcami , tak by powstał nierówny spód . Całość wstawiam do lodówki na 30 minut , po tym czasie ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , piekę 10 minut .
  • Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią 2. Jajka i białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puch , ciągle miksując dodaje twaróg , olej , budyń , pulchną masę wlewam na podpieczony spód , piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni , piekarnik wyłączam , ciasto wyjmuję po 30 minutach , pozostawiam do wystudzenia .
  • Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią 3. Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaje cukier , aronię , cukier waniliowy , gotuję ok. 30 minut . Do masy dodaję 1.5 szklanki mleka , mieszam , doprowadzam do zagotowania , dodaje budyń zmieszany z 0,5 szklanki mleka , mieszam , doprowadzam do zagotowania . Masę lekko studzę , letnią wykładam na wystudzony sernik , wyrównuje , studzę , wstawiam do lodówki .
  • Sernik na kakaowym spodzie z jabłuszkiem i aronią 4. Galaretki mieszam we wrzątku , studzę , gdy masa gęstnieje wylewam na zastudzoną masę jabłkową . Całość wstawiam do lodówki , na ok. 2 godziny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować