Sernik na budyniu czekoladowym

0 (0 ocen)

Ciasto jest proste i smaczne. Uda się każdemu!

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
    120 gram zimnego masła lub margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    1łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    masa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie czekoladowego bez cukru
    5 łyżek cukru

    masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
    800 gram serków homogenizowanych waniliowych
    0,5 szklanki cukru
    4 jajka
    100 gram stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe bez cukru
    szczypta soli

    polewa czekoladowa:
    50 gram masła
    2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
    5 łyżek cukru
    2 kopiaste łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na budyniu czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać nożem. Wbijamy jajka, zagnieść dość lepkie ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić ciastem, odłożyć na bok.

    Z litra mleka odlać szklankę, rozpuścić w niej dokładnie budynie.
    Resztę mleka zagotować z cukrem, kiedy mleko zacznie wrzeć wlać mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto kruche.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą piankę, dodać serki razem z przestudzonym masłem, miksować do połączenia składników. Następnie do masy wsypać budynie, krótko miksować. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na przestudzony budyń czekoladowy i wyrównać.

    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny grzanie góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy piekarnik na godzinę, dopiero potem ciasto wyjmujemy na blat.

    W rondlu zagrzać masło z resztą składników na polewę, nie dopuszczać do zagotowania, wszystko wymieszać, żeby masa była lśniąca i jednolita.
    Lekko przestudzoną polać ciasto i wstawić na parę godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować