Sernik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem. Odstawić aż puszczą sok , przetrzeć przez sito. Powinna być szklanka przecieru.
Odłożyć trzy łyżki przecieru do dekoracji.
2.Herbatniki rozkruszyć za pomocą robota, albo rozdrabniacza. Wrzucić do miski, dolać stopione masło, wymieszać. Wyłożyć folią spód tortownicy o śr. 18 cm, ubić dłońmi. Wstawić. do lodówki na 30 minut.
3.Żelatynę wymieszać z połową przecieru malinowego, odstawić żeby napęczniała. Rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić .
4.Śmietanę delikatnie ubić, dodać ser, wymieszać na gładką masę.
5.Czekoladę połamać na kawałki, wstawić na 20 sekund do mikrofali, rozmieszać. Rozpuszczoną dodać do masy, wymieszać.
6.Żelatynę rozpuścić w mikrofali. Dodać do masy razem z resztą przecieru, wymieszać . Wyłożyć na przygotowany spód , wcisną umyte i osuszone maliny.
Wyłożyć łyżeczką przecier malinowy. Polać roztopioną czekolada, wstawić do lodówki na 3 godziny. SMACZNEGO!!!!
Komentarze