Sernik Krakowski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Można go upiec na pół - kruchym spodzie aleniekoniecznie. Równie dobrze smakuje upieczony sam - bez ciasta - i co najważniejsze u nas - bez RODZYNEK :). Za dużo dłubania później :).

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 8 jajek
    3/4 kostki margaryny ( 188 g) - ja zawsze używam Kaśki
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    1 kg sera ( u mnie zawsze jest to ser Piątnicy w wiaderku)
    Ewentualnie rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Po pierwsze rozpuszczamy Kaśkę ( i tu bardzo ważne nie może się ona zagotować). Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksera żółtaka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy ser, budyń i przestudzoną margarynę. Jak już wszystkie składniki się połączą dodajemy ubite na sztywno białka ( bardzo delikatnie mieszając).
    Po wykonaniu powyższych czynności masę przelewamy do tortownicy i do piekarnika.
    Ja piekę w 185 stopniach góra/dół ok 80 min.

    SMACZNEGO :)

Porady

Sernik pikę w tortownicy o średnicy 28 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować