Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą pianę. W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną czekoladą, na wolnym ogniu. Następnie lekko przestudzone, powoli wlewamy do masy jajecznej, dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.
Ciasto wylewamy na okrągłą blaszkę (średnicy 23 cm), która ma wyłożone dno papierem do pieczenia. Pieczemy dwadzieścia minut, termoobieg, grzanie z dołu w 180 stopniach.
W czasie, w którym piecze się spód mielimy trzykrotnie twaróg, dodajemy do niego mascarpone, wiórki oraz płatki, rum, jajka, cukier oraz przesianą mąkę. Krótko miksujemy by nie napowietrzyć masy.
Gotową masę serową przelewamy na upieczony spód. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Pieczemy przez czterdzieści minut, następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto, dekorujemy rafaello oraz wiórkami.
Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem.
Komentarze