Sernik kokosowy na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut, studzimy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy –miksujemy. Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek.
2.Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe.
3.Masło rozpuszczamy, ściągamy z ognie i dodajemy do niego połamaną czekoladę. Odstawiamy żeby czekolada się rozpuściła, potem mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
4.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ¾ ciasta, a następnie masę serową. Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180’C (termo obieg) piekarnika na 50-60 minut. Studzimy i polewamy czekoladą wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze