SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

4.5 (194 ocen)

Pyszny sernik :)

Składniki:

  • CIASTO:
    • 1,5 szkl mąki pszennej
    • 4 jajka
    • ¾ szkl cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 5 łyżek mleka
    • 250g masła lib margaryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy

    MASA SEROWA:
    • 700-800g sera zmielonego
    • 200g masło
    • ½ szkl cukru
    • budyń waniliowy lub śmietankowy
    • 4 łyżki śmietany 18% kwaśna
    • 4 jajka
    • 100g wiórków kokosowych

    Polewa:
    • 70-80g masła lub margaryny
    • 100g czekolady gorzkiej

    Dodatkowo:
    • Wiórka kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kokosowy na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut, studzimy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy –miksujemy. Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek.
  • 2. Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe.
  • 3. Masło rozpuszczamy, ściągamy z ognie i dodajemy do niego połamaną czekoladę. Odstawiamy żeby czekolada się rozpuściła, potem mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
  • 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ¾ ciasta, a następnie masę serową. Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180’C (termo obieg) piekarnika na 50-60 minut. Studzimy i polewamy czekoladą wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować