Jesienny duet

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jesienna pogoda jest szarobura, lecz kuchnia mieni się pięknymi kolorami. Dzisiejsze ciasto to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego, sernika dyniowego i pysznych szarych renet

programistapogodzinach
  • 6 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto marchewkowe:
¾ szklanki mąki
½ szklanka startej marchewki
2 jajka
½ szklanka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
Sernik dyniowy:
250g ricotty
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
125g musu z pieczonej dyni hokkaido
otarta skórka z pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
50g cukru
30g skrobi ziemniaczanej
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
trochę wody
szczypta soli
Dekoracja:
2 szare renety

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienny duet

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy okrąg o wielkości średnicy tortownicy i wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Resztę ciasta oklejamy rant dookoła, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 11 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Studzimy 10 minut i zajmujemy się sernikiem. Do miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy jajko, mus z dyni i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorację wykonujemy z szarych renet. Jabłka obieramy ze skórki i pokrojone pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 7 minut. Z pozostałego nam ciasta wycinamy listki i pieczemy je w 180 stopniach, aż do przybrania złotego koloru. Na koniec z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkasernikmarchewkaDyniamarchewkowemarchewkruchedyniowyszarerenetygotujsebąpieczduetjesiennyz programistą

Komentarze

Podobne przepisy

Tort jesienny

Dodane przez: ewaeu

Tort jesienny dyniowo-jabłkowy

Tort z kremem dyniowym i jabłkowym,...

Ciasto "Jesienny Poemat"

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto "Jesienny Poemat"

Wymyśliłam sobie, że połączę placki...

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Jesienne ciasto z gruszkami

Jak umilić sobie jesienne popołudnie?...

Jesienny torcik

Dodane przez: stenia_k

Jesienny torcik makowo-orzechowy

Aromatyczne ciasto na jesienne...

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

Dodane przez: zzewa

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

Pyszne jesienne ciasto z dynia...

truskawkowy duet

Dodane przez: bpuzio

Ciasto truskawkowy duet z bitą śmietaną

truskawki i bita śmietana to od...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE