Jesienna pogoda jest szarobura, lecz kuchnia mieni się pięknymi kolorami. Dzisiejsze ciasto to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego, sernika dyniowego i pysznych szarych renet
Ciasto marchewkowe:
¾ szklanki mąki
½ szklanka startej marchewki
2 jajka
½ szklanka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
Sernik dyniowy:
250g ricotty
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
125g musu z pieczonej dyni hokkaido
otarta skórka z pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
50g cukru
30g skrobi ziemniaczanej
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
trochę wody
szczypta soli
Dekoracja:
2 szare renety
Sposób przygotowania przepisu:
Jesienny duet
1.
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy okrąg o wielkości średnicy tortownicy i wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Resztę ciasta oklejamy rant dookoła, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 11 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Studzimy 10 minut i zajmujemy się sernikiem. Do miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy jajko, mus z dyni i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorację wykonujemy z szarych renet. Jabłka obieramy ze skórki i pokrojone pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 7 minut. Z pozostałego nam ciasta wycinamy listki i pieczemy je w 180 stopniach, aż do przybrania złotego koloru. Na koniec z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze