Jesienny duet

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jesienna pogoda jest szarobura, lecz kuchnia mieni się pięknymi kolorami. Dzisiejsze ciasto to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego, sernika dyniowego i pysznych szarych renet

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
    ¾ szklanki mąki
    ½ szklanka startej marchewki
    2 jajka
    ½ szklanka oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    Sernik dyniowy:
    250g ricotty
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    125g musu z pieczonej dyni hokkaido
    otarta skórka z pomarańczy
    sok z 1/2 pomarańczy
    50g cukru
    30g skrobi ziemniaczanej
    Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    trochę wody
    szczypta soli
    Dekoracja:
    2 szare renety
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto

Jesienny duet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy okrąg o wielkości średnicy tortownicy i wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Resztę ciasta oklejamy rant dookoła, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 11 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Studzimy 10 minut i zajmujemy się sernikiem. Do miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy jajko, mus z dyni i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorację wykonujemy z szarych renet. Jabłka obieramy ze skórki i pokrojone pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 7 minut. Z pozostałego nam ciasta wycinamy listki i pieczemy je w 180 stopniach, aż do przybrania złotego koloru. Na koniec z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Marchewka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować