Sernik idealny z figami i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moim ulubionym ciastem jest sernik pieczony w kąpieli wodnej. Jest pyszny - delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach... Udekorowany figami - prezentuje się przepięknie !Warto przygotować go dzień wcześniej - gdyż noc musi spędzić w lodówce.To sernik idealny !

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki (forma o średnicy 25 cm):
    1 kg twarogu zmielonego dwu - trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
    250 ml śmietany 18 %
    4 jajka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 szklanka cukru
    6 fig do dekoracji - można udekorować innymi owocami
    garść łuskanych, posiekanych pistacji
    opcjonalnie - łyżka dobrego miodu

    Składniki na spód:
    około 200 g ciastek Oreo / Neo
    80 g roztopionego masła

    Składniki na polewę:
    300 ml śmietany 18 %
    2,5 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik idealny z figami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia - ale uwaga - sam spód ! Tortownicę owiń 2 - 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.

    2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie - przelej ją na ciasteczkowy spód wyrównaj.
    Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy - na 3 od góry - włóż sernik, piętro niżej - naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika - obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut - do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.

    3. Gdy sernik będzie gotowy - zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
    Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień - można go śmiało jeść.
    Przed podaniem - sernik udekoruj figami lub innymi owocami. Posyp pistacjami. Opcjonalnie - polej łyżką dobrego miodu.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Pistacje Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować