Sernik dyniowy z dużymi kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Przekładamy do rondelka, zalewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Odlewamy nadmiar wody. Miksujemy na gładkie puree. Studzimy.
2. Składniki na spód sernika szybko zagniatamy na ciasto. Wyklejamy nim spód oraz boki okragłej formy.
Podpiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 15 minut.
3. W czasie gdy spód się piecze, szykujemy masę serowo-dyniowa.
Ser, ksylitol, jajka, makę ziemniaczana i cynamon miksujemy. Dodajemy zimne puree z dyni. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na podpieczony spód.
4. Całość pieczemy ok. 50 minut w temp. 180st.C.
5. Czekoladę łamiemy badź rozbijamy na kawałki.
Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy nia sernik.
Komentarze