Sernik który nigdy nie opada - łatwy przepis

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik który nie opada po upieczeniu. Bardzo łatwy do zrobienia, można użyć sera z wiaderka

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (na tortownicę 18 cm)

    100 g herbatników maślanych
    60 g roztopionego masła
    400 g sera z wiaderka
    100 g cukru / pół szklanki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g śmietany kwaśnej
    150 ml śmietanki kremówki
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik który nigdy nie opada - łatwy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki połam na mniejsze kawałki i włóż do plastikowej torebki, najlepiej z suwakiem. Rozdrobnij na okruszki na pomocą wałka lub butelki. Możesz też herbatniki zblendować. Okruszki przesyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj tak aby uzyskać strukturę mokrego piasku. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij dokładnie za pomocą łyżki. Tortownicę owiń folią aluminiową (boki i dno), użyj dwóch lub trzech arkuszy. Folia będzie stanowić ochronę przed wodą w trakcie pieczenia, musi być szczelna. Odstaw do czasu przygotowania masy serowej.

    Ser oraz cukier i cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Wbij dwa całe jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak aby nie było grudek. Ostatnim składnikiem jest łyżka soku z cytryny. Wymieszaj i wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Potrząśnij tortownicą żeby wyrównać masę. Ewentualne nierówności na wierzchu wyrównaj łopatką.

    Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw tortownicę na blachę i wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona ok. 1 cm w wodzie. Piecz przez 30 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez ok. 3 godziny lub przez całą noc. Sernik jest gotowy, najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posmarowany masą kajmakową. Smacznego!

Porady

Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu? wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej nie należy zbytnio napowietrzać masy, dlatego zamiast miksera używam trzepaczki sernik należy piec w “kąpieli wodnej” i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na co najmniej 3 godziny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować