Połączenie kruchych warstw i masy budyniowej z kwaśną śmietaną
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Masa:
100 g cukru (niecałe pół szklanki)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 duże jajko
360 g kwaśnej śmietany
35 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
50 g cukru
110 g zimnego masła
Ciasto warstwowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia.
Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
2.Ciasto:
Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę.
Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
3.Złożenie ciasta:
Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki.
Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie.
Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą.
Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.
Komentarze