na masę:
720 g twarogu wiaderkowego
3 jajka
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
200 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
na polewę:
2 duże czubate łyżki masła orzechowego
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki śmietanki 36%
kilka pokruszonych herbatników
łyżka rozpuszczalnego kakao
Sernik czekoladowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wciskamy na dno tortownicy (24 cm), podpiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c, studzimy.
Masa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. odstawiamy, miksujemy ser z cukrem i wanilią, a następnie pojedynczo dodajemy jajka i mieszamy po każdym dodaniu do połączenia, na końcu dodajemy roztopioną czekoladę, dobrze mieszamy i wylewamy na spód z ciasteczek, pieczemy ok. 45 minut w 180°c, studzimy przez kilka minut, usuwamy brzegi formy i studzimy kolejne 45 minut.
Polewa: masło orzechowe, cukier i śmietankę miksujemy do uzyskania gładkiej masy i wylewamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy herbatnikami i kakao.
Komentarze