Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Ma bardzo oryginalny smak:)

Składniki:

  • na spód:
    300 g herbatników maślanych
    75 g masła

    na masę:
    720 g twarogu wiaderkowego
    3 jajka
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka cukru
    200 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

    na polewę:
    2 duże czubate łyżki masła orzechowego
    pół szklanki cukru pudru
    pół szklanki śmietanki 36%
    kilka pokruszonych herbatników
    łyżka rozpuszczalnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wciskamy na dno tortownicy (24 cm), podpiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°c, studzimy.

    Masa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. odstawiamy, miksujemy ser z cukrem i wanilią, a następnie pojedynczo dodajemy jajka i mieszamy po każdym dodaniu do połączenia, na końcu dodajemy roztopioną czekoladę, dobrze mieszamy i wylewamy na spód z ciasteczek, pieczemy ok. 45 minut w 180°c, studzimy przez kilka minut, usuwamy brzegi formy i studzimy kolejne 45 minut.

    Polewa: masło orzechowe, cukier i śmietankę miksujemy do uzyskania gładkiej masy i wylewamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy herbatnikami i kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować