Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym to po prostu niebo w gębie. Mocno czekoladowe ciastko z płynnym nadzieniem już od pierwszej łyżeczki wprowadza w dobry nastrój, a słone masło orzechowe doskonale „łamie” słodki smak fondant i moim zdaniem tworzy idealny duet. Uważam, że każdy musi spróbować.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki (wyszły mi 4 spore kokilki):
    ◦125 g gorzkiej czekolady
    ◦125 g masła
    ◦2 jajka
    ◦60 g cukru
    ◦1 łyżeczka cukru wanilinowego
    ◦1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    ◦75 g mąki pszennej
    ◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦masło orzechowe (po 2 łyżeczki na kokilkę)
    ◦masło do wysmarowania kokilek

    Dodatkowo:
    ◦cukier puder + kakao do posypania
    ◦płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, rozpuszczamy w nim czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Odstawiamy masę aby przestygła.

    W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy aż składniki się połączą.

    Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).

    Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.

    Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować