Ciasto kakaowe z mascarpone

4.5 (172 ocen)

W sam raz do kawy

Składniki:

  • Na ciasto:

    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    cukier puder, cukier kryształ

    Na masę

    500g serka mascarpone
    250 g śmietanki
    2 śmietanfixy
    1/3 szkl cukru pudru
    biała czekolada
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, na koniec usztywniając cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w temp. 180 stopni. Studzimy, kroimy na pól, jedną część smarujemy dżemem, kładziemy drugą część, Śmietanę ubijamy z cukrem i fixami, dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy, wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować