Sernik chałwowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Musli mielimy w młynku do kawy lub za pomocą blendera. Łączymy z roztopioną, lecz nie gorącą margaryną. Umieszczamy w formie, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy dłonią.
2.Jajka ubijamy z cukrem, aż do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy śmietanę, budyń, masło orzechowe oraz drobno pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy.
3.Na końcu mieszamy wszystko z serem i wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 150ºC piekarniku przez ok. 40 minut.
4.Wszystkie składniki na polewę łączymy ze sobą, umieszczamy na gazie i mieszamy do momentu, aż się roztopią. Gorącą polewą smarujemy upieczone ciasto.
5.Po wystygnięciu zamykamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
Komentarze