Staropolskie ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto przypomina zapachem letnią kuchnię mojej babci. Do przygotowania użyłam domowego zsiadłego mleka, dzięki czemu ciasto jest lekkie, a na ciepło rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg truskawek
    3 szkl. mąki pszennej
    ¾ szkl. oleju
    4 łyżki kaszy mannej
    1 i ½ szkl. zsiadłego mleka
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    ¼ łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    Aromat wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Staropolskie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem i solą do momentu aż masa podwoi swoją objętość i zmieni kolor na jaśniejszy.
  • 2. Dolać olej oraz zsiadłe mleko i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
  • 3. Połączyć ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę i wsypać wszystko do naczynia. Dolać kilka kropli aromatu.
  • 4. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub dokładnie połączyć ciasto używając szpatułki.
  • 5. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 6. Truskawki opłukać i wyszypułkować. Większe pokroić na połówki i wrzucić do miseczki. Posypać kaszą manną i wymieszać.
  • 7. Truskawki umieścić równomiernie na cieście, układając przeciętą stroną do góry.
  • 8. Piec 60 minut w temp. 180C.
    Można spożywać od razu po wyjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować