Sernik bursztynowy

0 (0 ocen)

lekki sernik na zimno z bursztynowym płaszczykiem

Składniki:

  • spód
    170 g mąki
    150 g cukru
    2 jajka
    125 g margaryny Kasia
    pół cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    masa serowa
    2 łyżki żelatyny
    1 szkl mleka
    200 g cukru
    aromat pomarańczowy
    4 żółtka
    400 ml śmietany kremówki
    500 g twarogu
    polewa czekoladowa ok 2 łyżki
    masa krówkowa ok 2 łyżki
    galaretka pomarańczowa lub bursztynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bursztynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik bursztynowy 1. Margarynę cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i i kakao zmiksować (ciasto będzie gęste)
    rozsmarować ciasto w wysmarowanej tortownicy i upiec ok 20 min 180 st
    Ser zmielić dwa razy. Mleko zagotować z cukrem i żółtkami, ciągle mieszając. Zestawić z ognia i rozpuścić w tym żelatynę. Ubić na sztywną pianę śmietanę kremówkę. Do przestygnietego mleka dodać ser i wymieszać przy pomocy miksera, na koniec dodać ubitą śmietankę i dobrze wymieszać.
    Masę serową wylać na wystudzony spód, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Na zastudzonym serniku rysować wzory rozpuszczoną polewą czekoladową, przyozdobic malymi kleksami z dekoratora masą krówkową.
    Odstawić do zastygnięcia. Na koniec sernik zalać galaretą pomarańczową lub bursztynową.

Porady

Tortownica ok 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować