Serniczki na szybko z galaretką mandarynkową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Serniczek podaję w szklance, jest bez pieczenia, na zimno, różni się tym od tradycyjnego, że ma kilka warstw: pierwszą tworzą pokruszone ciasteczka amarettini skropione espresso, następna to mascarpone z białą czekoladą z nutą piernikową, żółta to galaretka z mandarynek, rozetki to ubita śmietanka.

  • 50 min

Składniki:

  • Na 5 porcji:
    ok. 30 ciasteczek amarettini
    2 łyżki zimnego espresso
    150 g serka mascarpone
    250 g sera twarogowego śmietankowego (dobrze zmielony)
    100 g białej czekolady
    1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
    4-5 mandarynki
    1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
    150 g słodkiej śmietanki, dobrze schłodzona
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serniczki na szybko z galaretką mandarynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokrusz i rozdziel na 5 szklanek. Każdą porcję polej espresso.
  • 2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Serki przełóż do miski, ubij, dodawaj białą czekoladę i przyprawę piernikową, ponownie ubij (niezbyt długo by masa się nie rozwarstwiła). Masę rozdziel do szklanek.
  • 3. Z mandarnek wyciśnij sok, wlej do garnka i zagotuj, odstaw do lekkiego przestudzenia. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw by napęczniała. Przelej ją do ciepłego soku z mandarynek i mieszaj, aż się rozpuści, można ew. podgrzać, ale nie gotować. Garnek odstaw, by galaretka zaczęła tężeć, potem poporcjuj do szklanek - na warstwę serową.
  • 4. Słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Przełóż ją do szprycy i na zastygłą galaretkę wyciskaj rozetki. Całość posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować