serniczek z ryżem i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ciekawe połączenie sernika z ryżem i słodkim kajmakiem :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    1 i 1/4 szkl. mąki
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    80 g masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalne

    na masę serowo-ryżową:
    500 g sera zmielonego
    pół szkl cukru
    1 szkl ryżu
    2 szkl mleka
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy
    sok z połowy cytryny
    4 jajka

    inne:
    4 łyżki dżemu morelowego
    puszka mleka skondensowanego lub gotowy kajmak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Serniczek z ryżem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść składniki na ciasto, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę. Włożyć do lodówki min. na pół godz.
  • 2. Ugotować ryż na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać partiami ser, przestudzony ryż, budyń i miksować do gładkiej masy. Na koniec dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Na dnie keksówki wyłożyć na papierze do pieczenia 1 część jasnego ciasta. POsmarować dżemem. Wyłożyć połowę masy serowej. Na masę ciemną część ciasta. Na nim rozmarować mleko z puszki gotowane 3 godz, lub gotowy kajmak. Następnie resztę masy serowej. Na koniec przykryć ostatnią częścią ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopmni ok godziny.

Porady

Kajmak i ryż można przygoować dzień wcześniej-czas oczekiwania będzie krótszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (228 ocen)

Szyszki z Kajmakiem 1

To może cię zainteresować