ciekawe połączenie sernika z ryżem i słodkim kajmakiem :)
2 godz.
Składniki:
na ciasto:
1 i 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki cukru
1 jajko
80 g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalne
na masę serowo-ryżową:
500 g sera zmielonego
pół szkl cukru
1 szkl ryżu
2 szkl mleka
1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
sok z połowy cytryny
4 jajka
Serniczek z ryżem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść składniki na ciasto, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę. Włożyć do lodówki min. na pół godz.
2.Ugotować ryż na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać partiami ser, przestudzony ryż, budyń i miksować do gładkiej masy. Na koniec dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3.Na dnie keksówki wyłożyć na papierze do pieczenia 1 część jasnego ciasta. POsmarować dżemem. Wyłożyć połowę masy serowej. Na masę ciemną część ciasta. Na nim rozmarować mleko z puszki gotowane 3 godz, lub gotowy kajmak. Następnie resztę masy serowej. Na koniec przykryć ostatnią częścią ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopmni ok godziny.
Porady
Kajmak i ryż można przygoować dzień wcześniej-czas oczekiwania będzie krótszy.
Komentarze