Kruche kakaowe ciasto z zewnątrz, a w środku puszysty, delikatny i wilgotny serniczek, polany kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami. Wbrew pozorom nie jest mocno słodki.
Serniczek z kajmakiem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po trochu twarogu, serek i olejek zapachowy. Na koniec wsypać budyń i dobrze połączyć. Łyżką delikatnie wmieszać pianę.
Tortownicę wyłożyć papierem, na tarce na dużych oczkach zetrzeć ciasto. Brać po trochę ciasta i wylepiać boki tortownicy, dół lekko docisnąć. Wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 60min. Ciasto schłodzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jak ostygnie wyciągnąć, na górze rozsmarować kajmak i posypać orzeszkami.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze