Serniczek z kajmakiem i orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche kakaowe ciasto z zewnątrz, a w środku puszysty, delikatny i wilgotny serniczek, polany kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami. Wbrew pozorom nie jest mocno słodki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300g mąki pszennej
    - 125g masła
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 jajko
    - 2 łyżki kakao.
    Masa serowa:
    - 1kg twarogu sernikowego z wiaderka
    - 6 jajek
    - cukier waniliowy
    - 3/4 szkl cukru
    - kilka kropli olejku migdałowego
    - 2 budynie waniliowe
    - 1 serek naturalny Bieluch (150g).
    Dodatkowo:
    - pół puszki kajmaku
    - orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Serniczek z kajmakiem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po trochu twarogu, serek i olejek zapachowy. Na koniec wsypać budyń i dobrze połączyć. Łyżką delikatnie wmieszać pianę.
    Tortownicę wyłożyć papierem, na tarce na dużych oczkach zetrzeć ciasto. Brać po trochę ciasta i wylepiać boki tortownicy, dół lekko docisnąć. Wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 60min. Ciasto schłodzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jak ostygnie wyciągnąć, na górze rozsmarować kajmak i posypać orzeszkami.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować