Smaczne i zdrowe kalmary bez panierki, której nie cierpię, przyrządzone w ten sposób wcale nie są gumowate.
30 min
Składniki:
na 2 porcje:
125 g pierścieni kalmarów ( pół paczki)
140 g makaronu ciemnego ( najlepiej rurki )
opakowanie mrożonych warzyw na patelnie ( z fasolką, kukurydzą, najlepiej jakąś meksykańską )
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
zioła
przyprawy
1 ząbek czosnku
oliwa
sok z cytryny
Kalmary z makaronem i warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg pzepisu. Kalmary rozmrozić wcześniej, wymieszać z oliwą, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami. Odstawić na chwile do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię, wrzucić zamarynowane kalmary. Smażyć ok 10 min. Dodać mrożone warzywa na patelnie. Doprawić, dodać koncentrat, keczup, w razie potrzeby podlewać wodą. Ugotowany makaron odcedzić i dołożyć do kalmarów z warzywami. Chwilę posmażyć i gotowe :)
Komentarze