Serniczek Gosi

0 (0 ocen)

Pyszny sernik brzoskwiniowy na zimno. Prosty, szybki a jaki dobry.. Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    8 dag cukru
    8 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 i 1/2 puszka brzoskwiń
    80 dag twarogu
    600 ml śmietany 30%
    2 śmietan fiksy
    szklanka cukru
    2 łyżki cukru pudru
    10 łyżeczek żelatyny
    sok z jednej cytryny
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/2 kostki masła (100g)
    3 łyżki soku z brzoskwiń
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Serniczek gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek Gosi 1. Jajka rozdzielić, białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i lekko wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wypełnić ciastem biszkoptowym, wyrównać powierzchnię. Piec ok 20 min w temp.180*C. Upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Biszkopt przekroić na dwa krążki, wokół jednego placka ponownie zapiąć brzeg tortownicy. Sok z brzoskwiń wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i nasączyć biszkopt.
  • Serniczek Gosi 2. Brzoskwinie odsączyć (dwie połówki odłożyć do dekoracji), ułożyć na spodzie ciasta. Żelatynę namoczyć w pół szklance wody, później podgrzać i rozpuścić żelatynę.
  • Serniczek Gosi 3. Twaróg zemleć 2 razy. Masło utrzeć na puch dodając cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gdy składniki nam się połączą dodajemy po łyżce twarogu stale mieszając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając śmietan fiksy i jedną łyżkę cukru pudru. Do masy twarogowej wlać letnią żelatynę stale miksując.
  • Serniczek Gosi 4. Ubitą śmietanę (kilka łyżek odłożyć do dekoracji) dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na brzoskwiniach i wstawić na ok 40 min do lodówki aby masa stężała.
  • Serniczek Gosi 5. Drugi krążek ciasta pokroić na trójkąty. Pozostałe brzoskwinie na plastry. Ciasto udekorować keksami bitej śmietany, cząstkami brzoskwiń i trójkątami z biszkoptu.
  • Serniczek Gosi 6. Smacznego!

Porady

Żelatyna dodawana do twarogu nie może być zimna gdyż nie rozprowadzi nam się równomiernie. Najlepiej pierw parę łyżek masy twarogowej dać do żelatyny wymieszać i dopiero wtedy całość wlać do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować