Serniczek z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, tłuszczu, jajka, żółtek zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem blachę (37x26) tak, aby boki były też wyłożone. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 min.
2.Jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Dodajemy stopniowo olej i cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wlewamy do zmielonego sera i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń i na końcu mleko cały czas miksujemy.
3.Masę serową wlewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok.50 min.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy kokos i delikatnie mieszamy. Piankę kokosową rozprowadzamy na podpieczonym placku i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20min.
Porady
Serniczek wyciągamy z blaszki, gdy całkowicie wystygnie.
Komentarze