Kruche i chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i siekanych orzechów włoskich w mlecznej czekoladzie
Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
12 dag miękkiego masła
8 dag brązowego cukru trzcinowego
szczypta soli
kilkanaście kropli aromatu rumowego
1 duże jajko
16 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag czekolady mlecznej
biała cukrowa posypka
Serduszka owsiano orzechowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tej samej patelni uprażyć orzechy, drobno je posiekać.
2.Miękkie masło spienić mikserem, utrzeć z cukrem , szczyptą soli i aromatem rumowym na białą masę, dodać jajko i zmiksować.
3.Dosypać uprażone płatki, posiekane orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Najpierw łyżką, potem dłonią wyrobić ciasto. Dość obficie podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
4.Foremką w kształcie serduszka wykroić ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 155 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ciastek).
5.Jedną stronę wystudzonych ciasteczek moczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i od razu posypywać posypką. Odkładać z powrotem na papier do pieczenia i pozostawić do stężenia czekolady.
Komentarze