Serduszka owsiano orzechowe w czekoladzie

0 (0 ocen)

Kruche i chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i siekanych orzechów włoskich w mlecznej czekoladzie

Składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
    10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
    12 dag miękkiego masła
    8 dag brązowego cukru trzcinowego
    szczypta soli
    kilkanaście kropli aromatu rumowego
    1 duże jajko
    16 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag czekolady mlecznej
    biała cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serduszka owsiano orzechowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tej samej patelni uprażyć orzechy, drobno je posiekać.
  • 2. Miękkie masło spienić mikserem, utrzeć z cukrem , szczyptą soli i aromatem rumowym na białą masę, dodać jajko i zmiksować.
  • 3. Dosypać uprażone płatki, posiekane orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Najpierw łyżką, potem dłonią wyrobić ciasto. Dość obficie podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
  • 4. Foremką w kształcie serduszka wykroić ciasteczka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 155 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ciastek).
  • 5. Jedną stronę wystudzonych ciasteczek moczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i od razu posypywać posypką. Odkładać z powrotem na papier do pieczenia i pozostawić do stężenia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować