Polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. Są bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia :-)
Zdrowe batony owsiano- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane i orzechy włoskie wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, co jakiś czas płatki i orzechy należy pomieszać, aby równomiernie się podpiekły. Banana rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy sok z limonki, masło orzechowe oraz podpieczone płatki i orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Z masy formujemy 4 jednakowej wielkości batony. W garnku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem 1,5 łyżki wody lub możemy rozpuścić ją na parze.Gotową polewą dekorujemy wierzch batonów, następnie wkładamy do lodówki na 40 min.Smacznego :-)
Komentarze