Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Fajna propozycja na świąteczny stół. Smakuje a także ładnie wygląda.

Składniki:

  • ;
    ok. 70 dag schabu bez kości
     
    Składniki marynaty;
    1/3 szklanki oleju lub oliwy
    2 łyżeczki rozmarynu
    2łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki marynaty klasycznej do mięs
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki pieprzu czerwonego (wcześniej zmielonego)
    3 starte ząbki czosnku
    5 zmielonych goździków
     
    Do nadzienia;
    4 łyżki orzechów laskowych (wcześniej posiekanych) 
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka ketchupu
    3 łyżki startego sera żółtego
    10 dag suszonych brzoskwiń 
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy a następnie nacinamy wzdłuż w 3 miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem. Tym farszem napełniamy boczne nacięcia. Brzoskwinie kroimy w cienkie paski i wkładamy ją  do środkowego nacięcia. Całość obwiązujemy  nićmi kuchennymi tak aby podczas pieczenia mięso się nie rozchylało a farsz nie wypadł.
    Wkładamy do formy, podlewamy odrobiną wody  a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godz w 200C. Mięso możemy nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć około pół godziny przed końcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować