Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy a następnie nacinamy wzdłuż w 3 miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem. Tym farszem napełniamy boczne nacięcia. Brzoskwinie kroimy w cienkie paski i wkładamy ją do środkowego nacięcia. Całość obwiązujemy nićmi kuchennymi tak aby podczas pieczenia mięso się nie rozchylało a farsz nie wypadł.
Wkładamy do formy, podlewamy odrobiną wody a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godz w 200C. Mięso możemy nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć około pół godziny przed końcem.
Komentarze