Kotlet schabowy po parysku

  • wyświetlono: 1314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Schabowy w wykwintnym wydaniu. Ten niesamowity smak i aromat nadaje mu ser dojrzewający z niebieska pleśnią.

pao77
  • 40min

Składniki

- 4 kotlety schabowe

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- jajko

- bułka tarta

Dodatkowo:

- około 150 g sera podpuszczkowego, dojrzewającego z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni

- 4 łyżeczki gęstej śmietany 18%

- 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlet schabowy po parysku

  • 1. Rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem i gałka muszkatołową, odstawić na 10 minut. Po tym czasie panierować kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
    Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć pokrojony w plastry ser z pleśnią i po łyżeczce śmietany. Formę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.
    Tak upieczone kotlety posypać koperkiem i podawać z purée ziemniaczanym i surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

kotlet schabowy inaczej

Dodane przez: gosia50ja

Kotlet schabowy inaczej

Oryginalny smak i estetyczny wygląd.

Dietetyczna wersja SCHABOWEGO

Dodane przez: akrobatka22

Kotlet schabowy dietetyczny

Serdecznie polecam wypróbować tą...

schabowe ze serem

Dodane przez: anka1988

Kotlet schabowy ze serem

Dodatek sera żółtego wzbogaca smak...

KOTLET SCHABOWY Z JAJKIEM

Dodane przez: magdzia44448

KOTLET SCHABOWY Z JAJKIEM

Pyszne kotlety schabowe z jajkiem...

Schabowy z cebulową panierką

Dodane przez: adamonika

Kotlet schabowy z cebulową panierką

Apetyczna odmiana klasycznego schabowego....

...

Dodane przez: Kasia_S

Ryba Po Parysku

Cudo

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE