Schabowy moczony w mleku

4.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszny, miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na niedzielny lub świąteczny obiad jak również na spotkania i imprezy okolicznościowe. Plastry schabu lekko rozbijam posypuję przyprawami, obkładam plastrami cebuli zalewam mlekiem i wstawiam do lodówki na całą noc. Schab jest pyszny i miękki. Taki schabowy smakuje wybornie. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    3 cebule
    Sól pieprz do smaku
    Czosnek granulowany
    Mleko
    Olej lub smalec
    Jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

    Dodatkowo
    Ziemniaki młode
    Sałatka zielona
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Schabowy moczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokrój na plastry dowolnej grubości. Lekko rozbij posyp z każdej strony solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym według własnego uznania.
    Cebulę obierz , pokrój w plastry .
    W misce układaj schab a między plastry schabu cebulę. Całość zalej mlekiem przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • 2. Na następny dzień schab odciśnij z mleka .Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor.

Porady

Podawaj z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubioną surówką u mnie sałata zielona ze śmietaną i szczypiorkiem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować