sakiewki schabowe z grzybami

4.49 (187 ocen)

  • 60 min

Tak podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wysmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów
    1 mała cebula
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka
    szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Sakiewki schabowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sakiewki schabowe z grzybami krok 1. Schab rozklepać tak, aby nie zrobić w nim dziur. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Grzyby i cebulę pokroić. Na łyżce masła zeszklić cebulę i wrzucić grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką.
  • sakiewki schabowe 2. W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować