Tak podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wysmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne!
60 min
Składniki:
4 plastry schabu
kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów
1 mała cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sakiewki schabowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozklepać tak, aby nie zrobić w nim dziur. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Grzyby i cebulę pokroić. Na łyżce masła zeszklić cebulę i wrzucić grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką.
2.W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami.
Komentarze