Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

  • wyświetlono: 1758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami,doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!

IMG_20190918_121058
  • 65min

Składniki

26 sztuk conchiglioni
1 duży por
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
80 g żółtego sera-goudy

Przyprawy:
pieprz syczuański do smaku
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku

Sos Beszamelowy:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka 3,2
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

  • mięso przed zmieleniem1. Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
  • mięso dusimy2. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
  • Rozdrabniamy przyprawy3. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia.
  • z papryką i cukinią4. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały.

    Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
  • Beszamel5. Sos beszamelowy:
    W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
  • Przed pieczeniem6. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatapaprykaCukiniabeszamelwieprzowinałopatkaobiaddanie mięsnena ciepłoMakaronySOS BESZAMELOWYconchiglionidanie z mięsemmakaron nadziewamymuszle z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle zapiekane z mięsem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem...

Wspaniała propozycja na obiad oraz...

zapiekany kalafior z brokułami pod beszamelem

Dodane przez: PolskaGotuje

Zapiekany kalafior z brokułami pod beszamelem

Porcja;470 kcal cena 4zł

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

Dodane przez: Jaga85

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

To pyszny pomysł na podanie naleśników....

image-1qjp8ax

Dodane przez: KuchniaPoli

KURCZAK ZE SZPINAKIEM POD BESZAMELEM

KURCZAK ZE SZPINAKIEM POD BESZAMELEM

image-20bjb3x

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry...

Schabik pod beszamelem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Schabik pod beszamelem

Pyszny schab zapiekany pod beszamelowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE