schab ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczne mięsko, z mojego przepisu wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    około 20 sztuk suszonych śliwek
    1,5 łyżki miodu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cv  v vc 1. Schab umyć, osuszyć, na środku mięska ostrym długim nożem zrobić nacięcie na około 2 - 3 cm, wszystko zależy od szerokości schabu, nie nacinać do końca, na końcu zostawić sobie ze 2 cm nierozciętego mięska (będzie na łatwiej faszerować).

    Do powstałej podłużnej kieszeni upychać śliwki, można pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki.

    Kiedy schab już jest nafaszerowany śliwkami, nacieramy go cieniutką warstwą miodu, obficie posypujemy solą, a potem pieprzem, zawijamy go ściśle w folię aluminiową i wstawiamy na parę godzin (optymalnie na 12) do lodówki.

    Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 200 stopni, schab układamy w naczyniu żaroodpornym do którego na dno, wlewamy zimną wodę na około 4 cm wysokości. Wsadzamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut w 200 stopniach, następnie przecinamy folię z góry i pieczemy jeszcze przez około 20 minut w 190 stopniach, żeby schabik sobie "doszedł" i się przyrumienił.

Porady

Kroimy na plasterki po schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować