Schab w sosie cebulowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotlety po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Później pokroić w plastry (nie trzeba) ale ja wole mniejsze kawałki :)
2.Przełożyć schab do garnka,podlać wodą (125 ml )Na mięso połozyć pokrojoną w piórka lub półplastry i wcześniej podsmażoną cebulę,wrzucić pokrojone w plastry i lekko podsmażone pieczarki dusić pod przykryciem.
Całość podlać pozostałą wodą i dusić dalej pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Mięso powinno być dość miękkie i kruche. W razie potrzeby poddusić nieco dłużej.
3.Zabielenie sosu. W tym celu do śmietany należy stopniowo dodawać po łyżeczce gorącego sosu za każdym razem mieszając, do momentu aż śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć. SMACZNEGO :)
Porady
Podawać z ziemniaczkami i surówką waszą ulubiona :)
Komentarze