Schab "pieczony" w mleku

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Wspaniała pieczeń na kanapki, jak również wspaniałe danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu,
    0,7 litr mleka,
    Przyprawy sól, pieprz, papryka, majeranek, (bądź gotowa marynata do mięs)
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab "pieczony" w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dobrze natrzeć w przyprawach z odrobiną oleju, aby przyprawy doszły dobrze do środka, trzeba dobrze "ugniatać" mięso i niech tak poleży minimum 3 godz. Przed pieczeniem należy czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wetrzeć w schab.
    Następnie włożyć mięso na blaszkę i zalać 0.7 l mleka ( według uznania mleko można posolić i popieprzyć, lecz należny zrobić to z umiarem)
    Piec w temp 200 st. C. przez 1 godzinkę bez przykrycia, od czasu do czasu polewając mlekiem.

    Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy pieczeń w tym "sosie" mlecznym w którym się piekła.

    Jak całkiem wystygnie wyjąć z blaszki upieczone mięsko i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz - dopiero wtedy jest miękkie i kruchutkie.

Porady

Można jeść na gorąco z młodą kapustą, albo jeśli ktoś lubi z żurawiną, ale równie dobrze smakuje na zimno do kanapek,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować