Schab "pieczony" w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dobrze natrzeć w przyprawach z odrobiną oleju, aby przyprawy doszły dobrze do środka, trzeba dobrze "ugniatać" mięso i niech tak poleży minimum 3 godz. Przed pieczeniem należy czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wetrzeć w schab.
Następnie włożyć mięso na blaszkę i zalać 0.7 l mleka ( według uznania mleko można posolić i popieprzyć, lecz należny zrobić to z umiarem)
Piec w temp 200 st. C. przez 1 godzinkę bez przykrycia, od czasu do czasu polewając mlekiem.
Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy pieczeń w tym "sosie" mlecznym w którym się piekła.
Jak całkiem wystygnie wyjąć z blaszki upieczone mięsko i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz - dopiero wtedy jest miękkie i kruchutkie.
Porady
Można jeść na gorąco z młodą kapustą, albo jeśli ktoś lubi z żurawiną, ale równie dobrze smakuje na zimno do kanapek,
Komentarze