Sakiewki z karkówki

4.49 (174 ocen)

Taka karków zawsze pojawia się u mnie na święta wielkanocne, i zawsze wszystkim smakuje, wyglądają one bardzo efektownie, ale niestety nie mam zdjęcia.

Składniki:

  • - 1.5 kg karkówki
    - 1 saszetka kaszy gryczanej
    - 2 duże cebule
    - 0.5 kg pieczarek
    - 1 por
    - przyprawa do karkówki
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. karkówkę pokroić w cienkie plastry, rozbić ,przyprawić solą pieprzem oraz przyprawą do karkówki i odstawić na 2 godziny
  • 2. kasze gryczaną na sypko, cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pieczarki pokroić w kostkę podsmażyć na patelni
  • 3. wszystkie składniki kasze, pieczarki i cebulki wymieszać i podsmażyć na maśle i przyprawić
  • 4. 1 por pokroić wzdłuż na paski ok 1 cm, przytrzymać w gorącej wodzie aż paski zmiękną żeby było można nią związać kokardki
  • 5. plastry karkówki napełnić kaszą uformować sakiewkę i zawiązać porem, sakiewki włożyć do foliowego rękawa piec w temperaturze 180 stopni godzinę, po godzinie folię rozciąć i piec jeszcze 10 minut do zrumienienia, przed podanie polać tradycyjnym sosem pieczarkowym albo sosem z grzybów leśnych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować