Schab na kości z polędwiczką w bukiecie warzyw.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy zobaczyłem w sklepie ładny schab z kością, na której dodatkowo uśmiechała się polędwiczka wiedziałem, że muszę pokombinować. Schab z przepisu jest soczysty, a warzywa pełne smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Schab z kością (z polędwiczką) ok 1,5kg
    Marchew 700g
    Pieczarki 400g
    Brokuł 1 sztuka
    Ziemniaki 800g
    7 ząbków czosnku
    Kostka rosołowa
    Przyprawy:
    Do kurczaka po węgiersku,
    czosnek staropolski, zioła prowansalskie,
    sól,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    papryka słodka.
    Przyda nam się rękaw do pieczenia.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab na kości z polędwiczką w bukiecie warzyw. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka opatulona warzywami 1.
    Schab natrzeć solą i ziołami prowansalskimi, oraz ponadziewać czosnkiem (3 ząbki). Marchew obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Brokuł umyć, rozdrobnić i posolić. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i posypać przyprawą do kurczaka po węgiersku, czosnkiem staropolskim i papryką słodką. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Do rękawa włożyć ok. 1/2 całej marchewki, a na niej "posadzić" schab i oblać go dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie włożyć do rękawa resztę warzyw dokładnie przykrywając polędwiczkę.
  • Sachab w "zamknięciu" 2. Całość zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i dodać 4 niepokrojone ząbki czosnku. Całość "zamykamy" w rękawie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza i włączonym termoobiegu. Czas pieczenia w zależności od grubości mięsa 1-1,15h.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować